Descrierea zonei

Orasul Tismana este asezat la nord-vestul Podisului Getic, in depresiunea Tismana, avand la vest depresiunea Pades, iar la est depresiunea Pestisani, depresiuni subcarpatice care se intind intre Podisul Getic si Muntii Valcanului.Prin relieful sau variat si bogat, Tismana reprezinta pentru turistii sau cercetatorii din domeniul mediului, un izvor nesecat de cunostinte si informatii.Ajunsi in zona, aveti ocazia sa contemplati minunile naturii pe parcursul drumetiilor catre schiturile Manastirii Tismana, Schitul Cioclovina de Jos, Schitul Cioclovina de Sus, Steiul Daia, strabatand Poiana cu castani comestibili sau Valea Tismanitei.


Pestera Muierii

Explorand imprejurimile, puteti ajunge in localitatea Baia de Fier, judetul Gorj, in muntii Capatanii din Carpatii Meridionali si veti descoperi o pestera spectaculoasa, prima pestera electrificata din Romania, creata de catre raul Galbenul.Etimologic, numele de Pestera Muierilor vine de la faptul ca, in timpul razboaielor, atunci cand barbatii plecau la lupta, aceasta pestera servea ca adapost sotiilor acestora.Punctele de atractie ale pesterii sunt:Orga – o formatiune stalagmitica ale carei reliefuri par a fi tuburi de orga; Domul Mic – o forma de cupola gotica realizata prin precipitarea milenara a calcitei; Sala altarului cu valul altarului, amvonul, candelabrul mare – reprezinta o sala mare unde plafonul cu arcade este sustinut de coloane ce realizeaza o oarecare compartimentare; Stanca insangerata – este imaginea revitalizata a unui sacrificiu practicat de homo sapiens, imagine in care scurgerile oxidului de fier au sculptat dantelarii de o finete inegalabila. Cupola inalta de 17 m, este locuita de lilieci; Valul muierii – formatiune care imita perfect vesmantul feminin.


Pestera Polovragi

Potrivit traditiei, in constiinta localnicilor se pastreaza vie o traditie potrivit careia, zeul stramosilor nostri geto-daci, Zalmoxis, a locuit in pestera de la Polovragi. Aici se adaposteau si vracii, medicii sau preotii localnici. Aceasta legenda este consemnata si de marele scriitor Alexandru Vlahuta, in lucrarea sa „Romania Pitoreasca”, unde citim ca acest zeu indemna poporul dac la lupta, pentru apararea gliei stramosesti impotriva cotropitorilor, iar „stropii ce se preling si picura si azi din steiurile acestea sunt lacrimile lui”. Pestera este electrificata si amplasata la 1 km de Manastirea Polovragi, in Cheile Oltetului.


Cheile Oltetului

Sunt sapate in masivul calcaros Polovragi – Cernadia, pe o distanta de 2 km, cu pereti inalti, intre care se strecoara apa Oltetului. Daca se urmareste cursul apei se ajunge la izvor , undeva la 1000 de metri sub varfurile Milcaia(2170 m) si Negovanu(1963 m).


Ansamblul monumental Constantin Brancusi

Alcatuit dintr-o suita de sculpturi monumentale simbolice – singurele din toata creatia artistului situate in aer liber – ridicate in prezenta sa intre 1937 – 1938, ansamblul monumental Constantin Brancusi este constituit din Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului.


Statuia lui Tudor Vladimirescu

In centrul orasului Targu Jiu, in preajma unor cladiri de patrimoniu precum liceul “Tudor Vladimirescu”, casa Vasile Moanga, casa Grigore Iunian, ansamblul statuar ridicat in onoarea lui Tudor Vladimirescu omagiaza pe cel care a initiat si a condus miscarea revolutionara de la 1821.


Mausoleul Ecaterina Teodoroiu

Militza Patrascu da viata in 1936 unui monument inchinat Ecaterinei Teodoroiu, mausoleu realizat in travertin italian, cu dimensiunile 2,90 x 1,60 m si inaltimea de 2,10 m, care are forma unui sarcofag. Acesta este asezat pe un postament cu trei trepte. Pe el este amplasat un basorelief constituit din scene memorabile din viata si activitatea militara a Ecaterinei. Cele patru colturi ale sarcofagului sunt „strajuite” de femei ce tin in maini cate o cununa de lauri si poarta cu mandrie costumul national romanesc.


Manastirea de calugari Crasna

Construita in stil bizantin, are forma de cruce si o catapeteasma unica, sculptata cu maiestrie si poleita cu foi de aur.


Manastirea Visina

Ruinele Manastirii Visina sunt o marturie a inceputurilor monahismului romanesc.Izvoarele istorice atesta ctitori precum Mircea cel Batran, Basarab Voievod, Neagoe Voda si alti domnitori ai secolelor al XVI–lea si al XVII–lea.


Manastirea Sfanta Ana

Si-a reluat activitatea monahala dupa 1990.Aceasta are o forma arhitecturala deosebita si o panorama cu mare deschidere, imposibil de cuprins dintr-o singura privire.Este situata deasupra orasului Orsova, la o diferenta de nivel de cateva sute de metri.


Manastirea Strehaia

Se remarca prin obiecte extrem de valoroase precum tablourile votive care il infatisaza pentru prima si singura data in istorie pe Matei Basarab alaturi de fiul sau adoptiv, Mateias si altarul indreptat spre sud care, spune legenda, avea menirea de a-i dezorienta pe turci.


Manastirea Gura Motrului

Gazduieste un muzeu cu obiecte religioase, multe dintre ele fiind donate de Constantin Brancoveanu.In apropierea schitului se afla “Izvorul Sfantului Nicodim” sau “Fantana Culeacu” de unde credinciosii iau apa tamaduitoare de boli.